انجمن علمی مهندسی مواد در دوره پانزدهم به منظور ارتقا سطح علمی دانشجویان و آشنایی ایشان با فرآیندهای خالصسازی و تولید فلز روی و همچنین آلیاژها و مشتقات آن، اقدام به برگزاری بازدیدی از این مجموعه صنعتی نمود. این بازدید با حضور 12 شرکت کننده به همراهی دکتر ذاکری، عضو هیئت علمی دانشکدهی مهندسی مواد و متالورژی، در تاریخ 25 آذر ماه سال 1395 برگزار گردید.
مجتمع تولیدی خالص سازان روی زنجان در زمینی به مساحت حدود 8 هکتار واقع در زنجان-کیلومتر6 جاده بیجار، در 4 فاز اقدام به فعالیت های زیر مینماید:
1. تولید شمش روی با ظرفیت 35 هزار تن در سال
2. خردایش و آسیاب مواد معدنی با ظرفیت 300 هزار تن در سال
3. فلوتاسیون و فرآوری مواد معدنی با ظرفیت 200 هزار تن کنستانتره روی و 20 هزار تن کنستانتره سرب در سال
4. تولید مشتقات روی شامل اکسید روی با ظرفیت 5 هزار تن و سولفات روی با ظرفیت 60 هزار تن و پودر روی با ظرفیت 2 هزار تن در سال
در تاریخ 25/9/95 روز پنجشنبه، دانشجویان ساعت 6 صبح به سمت کارخانهی خالصسازان حرکت کردند. دانشجویان در ساعت 11:15 به محل کارخانه رسیدند و بعد از استقبال توسط کارکنان کارخانه، همراه مهندس قاسمی (مدیر تولید کارخانه) و دوتن دیگر از کارکنان کارخانه برای بازدید از خط تولید کارخانه راهی خط شدند. در ابتدا از واحد خردایش بازدید به عمل آمده و در آن جا با نحوهی خردایش و آمادهسازی بار برای فرآیند لیچینگ و دستگاه آلات مربوطه آشنا شدند. سپس دانشجویان به انبار کنسانتره رفته و با رژیم باردهی کارخانه و پس از آن در سالن محلول سازی با نحوهی انجام لیچینگ اسیدی و خنثی و تصفیه سرد و گرم و فیلتراسیون و انحلال کنسانترههای روی و تخلیص و تغلیظ آنها آشنا شدند. سپس به واحد الکترولیز رفته و با نحوهی به دست آوردن روی فلزی از محلول با استفاده و از فرآیند الکترولیز و جنبه های تکنولوژیک آن آشنا شدند. سپس در واحد کیک شویی به فرآیند کیک شویی و جلوگیری از هدر رفت منابع ملی شناخت پیدا کردند. در واحد ریخته گری و پودر روی هم فرآیند ریختهگری شمشهای روی از کاتدها و تولید پودر روی از شمش را بازدید کردند. در آخر هم نحوهی کار آزمایشگاه و کنترل کیفی را شناختند.
انجمن علمی دانشکده مهندسی مواد و متالورژی