امروزه پیشرفت صنعت ریختهگری در گروی بهبود کیفیت محصولات، کاهش هزینهها و افزایش نرخ تولید میباشد. استفاده از روشهای آزمایش–خطا که پیش از این در صنعت ریختهگری دنیا برای بهبود فرآیندهای ریختهگری و بهبود کیفیت محصولات مرسوم بوده است، بسیار پر هزینه و طولانی بوده که متخصصین را بر آن داشته تا به سوی روشهای کمهزینه و کوتاهتر حرکت کنند. جایگزین کردن این روش با روش طراحی بر پایه شبیهسازی توانسته است بسیاری از کاستیهای روش قبل را جبران کند. طراحی سیستمهای راهگاهی و تغذیه بهینه از جمله مواردی است که در کاهش هزینهها و بهبود کیفیت محصولات در صنعت ریختهگری نقش مهمی ایفا میکند، که به کمک این روش جدید میتوان این بهینهسازی را صورت داد. برای مثال طراحی یک سیستم راهگاهی بهینه میتواند ضایعات ناشی از حضور تخلخل در قطعه را کاهش داده و از طرف دیگر از افزایش حجم سیستم راهگاهی جلوگیری نماید که موجب کاهش هزینهها و افزایش نرخ تولید میگردد. در میان نرم افزارهای ProCast، QuickCast، SolidCas، AutoCast و MagmaCast که از مهمترین نرمافزارهای حال حاضر شبیهسازی ریختهگری محسوب میشوند، نرمافزار تجاری پروکست (ProCast) که حاصل بیش از 20 سال ارتباط سازنده با صنایع ریختهگری است قادر به انجام آنالیزهای کوپل حرارتی، سیالاتی و تنشی میباشد و علاوه بر آن قایلیتهای متالورژیکی منحصر به فردی را برای آلیاژهای ریختگی داراست. همچنین این نرمافزار قابلیت برقراری ارتباط بسیار خوبی با نرمافزارهای مدلسازی سری CAD/CAM دارد. برای شبیهسازی و تحلیل فرآیندها در این نرمافزار از روش اجزای محدود استفاده شده است که در کنار روشهای اختلاف محدود و حجم محدود از روشهای مطرح در شبیه سازی فرآیندهای مهندسی محسوب می شود.
انجمن علمی مهندسی مواد و متالوژی دانشگاه علم و صنعت در حاشیه برگزاری پنجمین دوره از مسابقات سراسری ریختهگری کشور بهمنظور ارتقا سطح علمی دانشجویان و همچنین آشنایی ایشان با نرمافزار مذکور، اقدام به برگزاری کارگاه نرمافزار پروکست نمود.
این کارگاه آموزشی در تاریخ جمعه 5 آذرماه سال 1395 در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران و در حاشیه پنجمین دوره از مسابقات سراسری ریختهگری از ساعت 9 الی 16 با تدریس استاد حمید خلیل پور، مؤلف کتاب آموزش نرمافزار پروکست، برگزار گردید.
برخی از سرفصلهای اشاره شده در این دوره به شرح زیر است:
1. روشهای شبیهسازی ریختهگری
2. اصول کلی نرمافزار پروکست
3. معرفی قابلیتهای نرمافزار پروکست و همچنین معرفی نسخههای جدید و قدیم این نرمافزار
4. آموزش روش نصب نرمافزار
5. معرفی قسمتهای مختلف نرمافزار
6. انجام یک شبیهسازی ریختهگری در ماسه
7. تحلیل نتایج بدست آمده از شبیهسازی انجام شده
8. معرفی چند نمونه شبیهسازی شده از فرآیندهای مختلف ریختهگری
لازم به ذکر است که در طول مدت برگزاری کارگاه به وسیله یک وعده ناهار و دو میان وعده از شرکت کنندگان پذیرایی به عمل آمده و همچنین در پایان دوره به شرکت کنندگان گواهی حضور اعطا گردید.
انجمن علمی دانشکده مهندسی مواد و متالورژی
استاد حمید خلیل پور
مؤلف کتاب آموزش نرم افزار پروکست