انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی


همایش تجلیل از رستم وسکانیان و تحلیل و بررسی آثار آن



سه شنبه، 21 اردیبهشت، آمفی تئاتر دانشكده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت حس و حالی دیگر داشت. به همت اساتید،دانشجویان و انجمن علمی معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت ایران با عنوان جریان دانشجویی پچ پچ مراسمی برای نكوداشت فردی صورت گرفت كه به گفته اساتید فن معماری معاصر ایران وام دار اوست.
در این مراسم با هدف تجلیل از رستم وسكانیان و تحلیل و بررسی آثارش،اساتید و دانشجویان گرد هم آمده بودند. دكتر سیروس باور، مهندس آرپیار پطروسیان، دكتر سیاوش تیموری، مهندس محمدرضا جوادی، ‌مهندس حمید نوحی و خانم مهندس آلمارا ملكمیان از دانشجویان برجسته دانشگاه علم و صنعت سخنرانان این مراسم بودند.
دكتر احمد اخلاصی ریاست دانشكده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت آغازگر این مراسم بود.
وی با یاد كردن از رستم وسكانیان و محترم شمردن نقش برجسته اش در معماری ایران به عنوان عضوی از اقلیت ارمنی ایران به نقش تاثیر گذار ارامنه در جامعه ایران و بخصوص جنگ تحمیلی تاكید ورزید و از شهدای ارامنه نیز یاد كرد.
سپس مهندس آرپیار پطروسیان به سخنرانی خود با عنوان نقش ارامنه بخصوص معماران ارمنی در تاریخ ایران پرداخت و با اشاره به تاریخچه حضور ارامنه در ایران صحبت هایش را ادامه داد. به گفته وی حضور ارامنه در ایران همزمان با پیدایش ایران و مهاجرت آریائیان به ایران مقارن بوده و این حضور در هر دوره تاریخی به نحوی وجود داشته است. گاهی زیاد و گاهی كم. وی از علل حضور تاریخی ارامنه در ایران سخن به میان آورد.

مهندس آلمارا ملكمیان، دانشجوی موفق دانشگاه علم و صنعت با سپاسگزاری از حمایت اساتید خود، مهندس نوحی، مهندس جوادی و دكتر اخلاصی ریاست دانشکده سخنرانی اش را آغاز كرد. وی در ابتدا با عنوان ایران سرزمین مهمان پذیر به معرفی كوتاه معماران ارمنی و كارهایشان از جمله آرشیتكت وارطان، گابریل گوركیان، پل آبكار، اوژن آفتاندلیانس پرداخته، سپس به تفصیل پروژه ها و كارهای رستم وسكانیان را بررسی نمود.
نكته ای كه وی در بخش مقدمه بدان اشاره کرد این بود كه معماران ارمنی ساختمان های بسیار مهم دولتی را طراحی كرده اند و این نشان دهنده قابل اعتماد بودن و تبحر معماران توانای ارمنی بوده است.
حین این سخنرانی اسلایدهایی از مجسمه ها، نقاشی ها و اسکیس های استاد رستم وسکانیان نمایش داده شد که که نشانگر غوطه وری وی در هنر نیز بود.

دكتر سیروس باور سخنران دیگر این نشست بود. وی با مقدمه ای كوتاه از تاریخ و فعالیت ارامنه در جامعه ایران سخنرانی اش را آغاز كرد. وی اذعان داشت: فرهنگ مردم ایران به واسطه حضور ارامنه بالا رفت، فرهنگی كه خشک و متعصب و مذهبی بود و به واسطه حضور تحصیلكرده های ارمنی به سمت فرهنگ غرب حركت كرد.
وی سپس از شخصیت رستم یاد کرد و گفت: در عصر ما كه عصر گزافه گویی است، یک نفر با چنین قدرت والایی در معماری اینچنین فروتنانه زندگی می كرد. نمونه ای از یک معمار هنرمند مدرن كه در سرزمین وسیع، از سنت و كهنه گرایی موفق شد ایده های مدرنیستی خود را در محدوده كوچک فیزیكی به صورت باشگاه ورزشی فرهنگی (آرارات) به صحنه ظهور برساند. كلیسای این باشگاه نمونه ای است از ذهن خلاق این معمار.

 

سپس دكتر سیاوش تیموری، از دوستان رستم، از خاطرات خود با رستم گفت و به شبیه سازی كارهای رستم با استادش وی، لوكوربوزیه، پرداخت و جمع را تحت تاثیر قرار داد. دکتر تیموری به واسطه ای شناخت زیادی که از مرحوم وسكانیان داشت به تواضع و فروتنی او اشاره كرد و گفت: آن مرحوم دوست داشت كمتر در مورد او سخن بگوئیم. وی در ادامه افزود: رستم هرگز بیكار نبود، صاحب سبک و ذوق و قریحه سرشاری بود.
سخنان پر از احساس سیاوش تیموری با تشویق زیاد حاضرین در سالن مورد استقبال قرار گرفت.

پس از دکتر تیموری مهندس حمید نوحی از اساتید دانشگاه علم و صنعت سخنرانی اش را با طرح چند سوال از حاضرین آغاز كرد. اولین سوال وی در مورد آگاهی جمع حاضر در این نشست و شناخت آنان از چند تن از معماران برجسته ایران، از جمله مرحوم وسكانیان بود. سوالات بعدی وی در مورد شناخت از معماران دوران مدرن، مانند رایت و لوكوربوزیه بود. نكته قابل ذکری كه از دل این پرسش و پاسخ خارج شد این بود كه تعداد بسیار كمی از افراد حاضر در جلسه، از معماران ایرانی كه در این راه فعالیت و خدمت كرده اند آگاه بودند. حمید نوحی در ادامه با طرح سوالات كلی به وضعیت و بستر نامناسب جامعه اكنون ایران برای معماران اشاره كرد و گفت: ما معماران صاحب سبك زیادی داریم ولی آنها نتوانستند آنطور كه باید بروز و ظهور كنند و تاثیر بسزایی بر روی فرهنگ عمومی جامعه داشته باشند.
سپس مهندس محمدرضا جوادی، از اساتید دانشگاه علم و صنعت، سخنرانی اش را با عنوان «اندک، ولی بسیار» و با ارتباط دادن سخن خود با شعری از نیما "همه را با تن من ساخته اند" آغاز کرد و با گفتن من از سرزمین شعر می آیم به این نکته تاكید کرد که در صحبت های سخنرانان پیشین به موضوع اقلیت های قومی و یا حتی فکری اشاره شد. وی از ماركو، نقاش مشهور ارمنی، نام برد و از ادوارد زهرابیان گرافیست پیشرو ارمنی، كه آرم
شركت هواپیمایی هما را با الهام از سردیس های تخت جمشید طراحی کرده است و در سال 2013 به عنوان آرم برگزیده در جهان شناخته شد نام برد. وی در انتهای این نکته از رستم به عنوان تک خوان ارمنی سمفونی گسسته معماری این سرزمین یاد کرد.
در پایان از حضور میهمانان حاضر در مراسم، آرلن استپانیان رئیس كانون مهندسان معمار دانشگاه تهران برای همکاری در برپایی نمایشگاه، و برنارد درور، رئیس هیئت مدیره جامعه مهندسان ومعمار ارامنه ایران، قدردانی شد.
دكتر اخلاصی با اهدا لوح تقدیر و تندیس به مناسبت بزرگداشت رستم وسكانیان از حضور سخنرانان و مهمانان مراسم تقدیر به عمل آورد و از گروه پچ پچ كه برگزار كننده این مراسم بود تشكر كرد.
نمایشگاهی از آثار رستم وسكانیان با همكاری كانون مهندسان معمار دانشگاه تهران در سالن مجاور برپا شده بود که در پایان مراسم مورد استقبال حضار قرار گرفت.

Cinque Terre
 (0  (0)

اطلاعات رویداد



Image

مکان برگزاری

آمفی تئاتر شهید مداح دانشکده معماری دانشگاه علم و صنعت

Image

تاریخ برگزاری

سه شنبه

۱۳۹۵ / ۰۲ / ۲۱

Image

تعداد شرکت کنندگان

100 نفر

Image

ساعت برگزاری

18 : 00 - 14 : 30

Image

ارایه دهنده

انجمن علمی برگزارکننده




انجمن علمی دانشکده معماری و شهرسازی

تصاویر رویداد